Bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün öncü şirketlerinden KoçSistem, 1995 yılından bugüne çalışmalarını sürdürdüğü KoçSistem Yayınları kapsamında; liderlik, pazarlama, teknoloji, iletişim gibi farklı uzmanlık konularında yazılan ve yayınlandığı ülkelerde yoğun ilgi gören kitapları Türkçeye kazandırmaya ve şirketleri başarıya ulaştıracak farklı iş modellerinin anlatıldığı kitaplarla seriyi zenginleştirmeye devam ediyor.
2010 yılında, dünyada büyük ses getiren iş modeli Crowdsourcing”in anlatıldığı “Crowdsourcing: Kalabalıkların Gücü Bir İşe Nasıl Şekil Verebilir”, 2011 yılında ise bulut bilişim hakkında yazılan en değerli kaynaklar arasında gösterilen “Bulut Bilişim için Yönetim Stratejileri” kitaplarının ardından KoçSistem, son olarak, Yochai Benkler’in, işbirliğinin gücünü ve yeni normale adapte olmaya çalışan iş dünyası adına yarattığı fırsatları kaleme aldığı kitabı “Penguen ve Leviathan”ı Türk okuru ile buluşturdu.
Dünyada sekiz dilde yayımlanan ve iş dünyasının rehber kitapları arasında gösterilen “Penguen ve Leviathan” toplumsal hayatta pek çok ahlaki davranışın temelini oluşturan “işbirliği” kavramının görünmeyen yüzüne ışık tutuyor ve bu yeni iş modelini fark yaratmak isteyen şirketlerin hizmetine sunuyor.
Bugüne kadar insanı, kişisel çıkarlarının güdümünde hareket eden canlılar olarak gösteren yaklaşımların aksine, unuttuğumuz ahlaki değerlerimizi bize hatırlatan Penguen ve Leviathan, nöroloji, iktisat, sosyoloji, evrimsel biyoloji, politik bilimler alanlarındaki en yeni bulgularla işbirliğine yönelik tüm yaklaşımları kolay ve anlaşılır bir dilde sorguluyor.
Harvard Üniversitesi profesörlerinden olan Yochai Benkler kitabında; İngiliz filozof Thomas Hobbes’un insanı mekanik ve bencil varlıklar olduğu için eleştirdiği Leviathan eserinden yola çıkarak, Adam Smith’in Ulusların Zenginliği kitabında, insanın sözde bencilliğine karşı önerdiği çözümün simgesi Görünmez El’i ve Linux’un Açık Kaynak topluluklarının simgesi kabul edilen Penguen’ine kadar uzanan bir yolculuğa çıkıyor ve insanın doğasına yönelik ezber bozan çıkarımlarda bulunuyor.
Teoriler, titizlikle yapılmış deneyler ve gerçek yaşamdan alınan kanıtlardan yola çıkan yazar, iş süreçlerini iyileştirmede daha akıllı teknolojiler tasarlama, ekonomik sistemde reform yapma, gönüllü katkıların ve sivil hareketlerin etkisini artırma gibi konularda da işbirliğinin sınırsız potansiyelini gözler önüne seriyor.
Penguen ve Leviathan, internetin yol açtığı dönüşümlerin, her geçen gün daha çok sayıda şirketi, verimliliğin yanı sıra öğrenme ve inovasyona yönlendirme sürecini de işbirliği modeli üzerinden ilginç örneklerle ortaya koyuyor.
KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, KoçSistem olarak neden bu kitabı Türkçeye kazandırmış olduklarını şu sözleri ile açıklıyor: “KoçSistem kurulduğu tarihten bu yana, iş süreçlerini daha verimli ve etkin kılacak kavramları Türk iş dünyasıyla buluşturmayı, müşteri merkezli yaklaşımının ve fark yaratma sorumluluğunun bir parçası olarak görmektedir. Bu bakış açısı ile Türkçeye kazandırdığımız Penguen ve Leviathan kitabı, Türk toplumunun ananevi özelliklerinden olan “yardım severlik” ve “birliktelik” duygusunun, iş hayatımızda da “işbirliği” olarak karşılığını bulması sürecini enteresan bir yaklaşımla anlatıyor. Wikipedia, Facebook iş modeli ve Barack Obama’nın başkanlık kampanyası örneklerinde de olduğu gibi şirketlerin bilginin gücü ile rekabette nasıl fark yaratacaklarını işbirliğinin kazandırdığı kabiliyetler ışığında ortaya koyan bu değerli eserin, Türk iş dünyasının değerli şirketlerine yeni başarı hikayeleri yaratacak bakış açıları kazandıracağına inanıyoruz.”
KoçSistem, Penguen ve Leviathan kitabını, Mart ayındawww.kocsistem.com.tr adresini tıklayıp ödüllü soruyu doğru yanıtlayan ilk 100 kişiye hediye edecek. Kitap, Nisan ayında ise BZD Yayıncılık tarafından seçkin kitap marketlerde satışa sunulacak.
“ Yochai Benkler internetin toplum üzerindeki etkileri konusunda sahip olduğumuz en akıllı düşünürdür. Penguen ve Leviathan’da geniş, gevşek ve özgür işbirliklerinin çalışma hakkındaki düşüncelerimizi nasıl dönüşüme uğrattığını ve bununla birbirimize neler kattığımızı sergiliyor.” CLAY AHIRKY, (Herkes Örgüt adlı kitabın yazarı)
“ Benkler bu kitabında her sayfada hakikati dile getiriyor; insan doğasına ilişkin uzun süredir sebepsiz yere reddettiğimiz daha geniş bir vizyonu gözler önüne seriyor.” TIM WU, (The Master Switch adlı kitabın yazarı ve Colimbia Hukuk Fakültesi profesörü)