Blog

Pandemi ve Değişen Teknoloji Stratejileri

Pandemi ve Değişen Teknoloji Stratejileri

Hiç ummadığımız bir şekilde karşımıza çıkan Covid-19 ile birlikte dijital dünyanın hayatımızda ne kadar büyük bir yer kapladığını ve hem iş hem de özel yaşamımızın ne denli vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini gözler önüne serdi. Farklı faaliyet alanlarındaki şirketlerin IT bütçelerine yaptıkları yatırımlar da firmaların bu dönemde değerlerinin yükselmesinde önemli rol oynadığı gibi, dijital dönüşüm konusunda farkındalığın da bir kat daha artmasını sağladı.

Yıllar içerisinde dijital dönüşümün önemini anlatan pek çok panele, konuşmaya katılmış ve sayısını hatırlayamadığımız kadar çok makaleyi okumuşuzdur. Hep aklımızdan bazı planlar yapmış, bir kısmını hayata geçirmiş bir kısmını da ertelemek zorunda kalmışızdır. Artık şunu çok net görüyoruz ki bugün bizleri ve işletmelerimizi ayakta tutan unsurlar, ertelemediğimiz dönüşüm projeleri oldu. Çalışanlarımızın bir çoğunun uzaktan çalışarak devam ettirdiği bu çalışma dönemimde özellikle aşağıdaki öne çıkan başlıklar bizlere “iyi ki yapmışız” dedirtti.

  • Sistemlerini konumlandırmada kendi lokasyonları yerine 7*24 hizmet veren veri merkezlerinde konumlandırılan      şirketler, altyapı arızası, erişim güvenliği, uzaktan müdahale gibi konularda endişelenmek zorunda kalmadı.
  • Şirket çalışanlarına SSL VPN bağlantısını yaygınlaştıran ve çalışanların uzaktan güvenli erişim altyapısını hazır tutan şirketler müşterilerine hizmet kalitesinde ödün vermedi.
  • Özellikle sipariş tabanlı e-ticaret işi yapan firmalardan container ve micro servis dönüşümünü tamamlamış olanlar artan yük konusunda sorun yaşamadı.
  • Robotik süreçleri iş hayatına entegre eden firmalar, birinci seviye destek noktalarında sağladıkları destek kalitesiyle müşterilerinden tam not aldı.
  • Otomasyon ve orkestrasyon bakış açısıyla işlerinin belirli kısmını otomatize etmiş şirketler majör problemler yaşamadan operasyonlarını devam ettirdi.
  • Kullandıkları alt yapıları yeni nesil teknolojik altyapılara taşıyan firmalar beklenmedik durumlarla karşılaşmak zorunda kalmadı, aksine yeni nesil teknolojilerin özellikleriyle esnekliklerini arttırdı.


Tabii ki bunlar ön plana çıkan ve akla ilk gelenler. Bunlar gibi daha pek çok örnek verilebilir. Ancak çıkan tabloya baktığımızda alınması gereken mesajın net olduğunu görebiliriz. Yaşanan bu pandemi dönemi ekonomi başta olmak üzere pek çok alanda bir devrim olarak algılanıyor. Devrim yaşayacak alanlardan bir tanesi de kuşkusuz teknoloji alanı olacak. 

Peki ya bundan sonra?

Radyo ve televizyonlarda en çok tartışılan konu bundan sonra hayatın nasıl olacağı. Bizler de bundan sonra hayatımızı hem bireyselde hem de kurumsalda nasıl değiştirmeliyiz ve önceliklerimizi nasıl belirlemeliyiz konularını uzun uzun tartışıyoruz. Tartışma götürmez bir konu artık insanlar arasındaki sosyal mesafenin korunması gereken temel kural olduğu yönünde. Bu da ofislerimizde eskiden olduğu kadar kalabalık şekilde bir arada bulunamayacağımızı ve uzaktan çalışmanın temelli veya dönüşümlü şekilde hayatımızın bir parçası olacağını bizlere gösteriyor. Peki bu dönüşümde bizlere nasıl bir yön sağlıyor?

  • Veri Merkezi ve Bulut Taşımaları Artacak: Kurumsal anlamda hizmet veren firmalar, kendi lokasyonlarında tuttukları yapıları veri merkezlerine ve buluta taşıma konusundaki planlarını hızlandıracaklar. Hem yeni altyapı yatırımı yapmaktan hem de 7*24 güvenli erişim ve müdahale gerektiren durumlarda yaşanabilecek olası sıkıntılardan kazanım sağlayacaklar. Çoklu bulut kullanımı da bu stratejinin bir parçası olacak.
  • Firmalar E-Ticaret Altyapılarını Güçlendirecek ve Genişletecek: Bu süreçte insanların çoğunun ekmeği bile mobil uygulamalardan sipariş etmeye alıştığını düşünürsek, bu alışkanlığın devam edeceğini söyleyebiliriz. Özellikle yöresel ürünlerin tüketiciyle buluşturulması ön plana çıkacak. Bu hem bölgelerdeki ufak işletmelerin büyümesini sağlayacak, hem de Türkiye' deki e-ticaret ve lojistik alt yapısının güçlenmesine ve bu sektörlerde yeni atılımlara imkan tanıyacak. Mağaza yatırımlarından ziyade e-ticaret üzerinde analitik altyapıların ve kampanya modüllerinin kullanımı üst seviyelere çıkacak. En büyük dijitalleşmeyi bu alanda bekleyebiliriz.
  • Siber Güvenlik Önlemleri Arttırılacak: Her şey dijitalleşirken bu beraberinde yeni siber riskleri de gündeme getirecek. Firmaların en çok yatırım yapacağı bir diğer alan firmalarının ve tüketicilerin siber saldırılardan korunması olacak.
  • Daha Büyük İletişim Ağı Bant Genişlikleri Kullanılacak: Tüm bunlarla bağlantılı olarak daha fazla iletişim ağı bant genişliği ihtiyacı olacak. 
  • Robot ve Otomasyon Kullanımı Artacak: Bu değişimle birlikte hem son kullanıcı desteği, hem de sistem bakım kanallarında robot ve otomasyon süreçlerinin kullanımı artacak. Operasyonel devamlılık daha önem kazanacağı için bu teknolojilerin operasyonda kullanımı yaygınlaştırılacak.

Elbette örnekleri çoklamak mümkün. Teknoloji devleri de mutlaka yeni yaşam şartlarına uygun pek çok yeni teknoloji tasarlayacaklar. Ancak normalleşme sürecine başlamamızla birlikte öncelik verip hızlandıracağımız konular bunlar olacak. Bir de öngörü paylaşalım; uzun zamandır kullanımının ne zaman artacağı merak edilen dijital paraların kullanımı da bizce artık yavaş yavaş başlayacak. Bu da blockchain teknolojisinin de yakında kapımızı çalacağı anlamına geliyor.

Sağlıkla kalın.

Burcu Altıntaş - Veri Merkezi Grup Yöneticisi

Etiketler: pandemi, Covid19, teknoloji

Oluşturma Tarihi: 30.04.2020

Diğer Yazılar
Bulut Bilişim ile Sürdürülebilir Yaklaşım
Bulut Bilişim ile Sürdürülebilir Yaklaşım
Dijital Adımlarla Yeşeren Gelecek
Dijital Adımlarla Yeşeren Gelecek
Bulut Bilişim ve Sürdürülebilirlik: Sürdürülebilir Geleceğe Doğru
Bulut Bilişim ve Sürdürülebilirlik: Sürdürülebilir Geleceğe Doğru