Tarihçe

Tarihçemiz

Türkiye’nin en köklü ve lider yerli sermayeli bilgi teknolojileri şirketi olan KoçSistem Bilgi ve İletişim Hizmetleri A.Ş. 1945 yılında ABD merkezli Burroughs firmasıyla yapmış olduğu temsilcilik anlaşması ile Koç Ticaret Büro Levazımatı A.Ş. olarak kurulmuştur.

Kurulduğu günden bu yana pazardaki öncü konumunu sürdüren ve dünyadaki yenilikleri takip eden şirketimiz, gelişmelere bağlı olarak yıllar içerisinde yapısını pazarın gerekliliklerine göre şekillendirmiştir.

Şirket, 1962 yılında pazardaki beklentileri daha iyi karşılayabilmek için bağımsız bir şirkete dönüşerek, bilgisayar sektöründeki faaliyetlerine Koç-Burroughs adı altında devam etmiştir.

Burroughs’un, yine Amerika merkezli lider bilgisayar firması Sperry Univac ile 1986 yılında birleşmesinden sonra Unisys (United Information Systems) olarak belirledikleri unvan doğrultusunda, 1987 yılında Koç Burroughs ismi de Koç-Unisys olarak yenilenmiştir. Bu anlaşma ile Unisys’in Türkiye’deki tüm faaliyetlerinin yönetimi sadece şirketimiz sorumluluğunda gerçekleşmeye başlamıştır.

Takip eden on yıl içerisinde, ürün yelpazesinde yer alan markaların çeşitlenmesi, marka bağımsız çözüm sunma ve sistem entegrasyon projelerine yönelik vizyonu ile örtüşmesi için 1997 yılında Koç Unisys ismi KoçSistem olarak değiştirilmiştir.

Koç Topluluğu şirketlerinden yüzde 100 yerli sermayeli ve sektörde 75 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren KoçSistem, Türkiye’nin köklü ve lider bilgi teknolojileri şirketidir.

Şirketlerin dijital dönüşümünde başrolü oynayan KoçSistem; Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri & Analitik, Güvenlik, Kurumsal Bulut, Kurumsal Mobilite,  İş Çözümleri, ve Dijital İşgücü RPA gibi alanlarda pek çok ürün ve servisler sunmaktadır.

Şirketin Gelişmesi

İş mükemmelliğini esas alan yönetim anlayışı ve çalışanlarıyla, teknoloji alanındaki deneyimiyle müşterilerinin rekabetçiliğine katkı sağlayan KoçSistem, Bilgi Teknolojileri ve İletişim sektöründeki pek çok alanda öncü konumdadır.

KoçSistem, 2009 yılında 5746 sayılı “Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun” çerçevesinde “Türkiye’deki genel anlamda 16’ıncı ve yazılım alanında ise ilk yetkili Ar-Ge merkezi” iznini almaya hak kazanmıştır. Ar-Ge ve Yenilik Merkezi’nde, 100’ü aşkın çalışanıyla bilgi teknolojileri alanında araştırma, geliştirme ve yenilik çalışmaları yapmaktadır.

KoçSistem; küresel pazara açılan kapısı olan Ar-Ge projeleri ile dünyanın en önemli teknoloji merkezleri ile sürdürülebilir ilişkiler kurmaktadır. Türkiye’de yazılım alanında birinci sırada yer alan Ar-Ge ve Yenilik Merkezi, yarının ihtiyaçlarına bugünden çözüm üreten mühendisleriyle ile hem sektörün hem de ülkemizin kalkınmasına hizmet ederek, rekabet avantajı sağlayan projeler yürütmektedir.

Bu çalışmalar neticesinde geliştirilen ilk ürün, bir sayısal yayıncılık yazılımı olan Pixage olmuştur. Türkiye’nin ilk yüzde yüz yerli katkı ile geliştirilen kurumsal sayısal yayıncılık yazılımı unvanına sahip olan Pixage 2012 yılında “Avrupa’da Yılın Teknoloji Çözümü” ödülünü kazanmıştır. Küresel arenadaki yolculuğunu, sayısal yayıncılık ürünü Pixage ile Avrupa pazarında başta İngiltere ve Almanya olmak üzere birçok stadyumda hayata geçirmiştir.

2012 yılı KoçSistem için dünya çapında pek çok ödül ve başarılar kazandığı bir yıl olmuştur. The Stevie Awards’tan “Yılın İnsan Kaynakları Ekibi” ödülünü alan KoçSistem, yine The Stevie Awards tarafından “İtibar ve Marka Yönetimi” ödülünü almayı başaran ilk Türk şirketi olmayı başarmıştır.

2010 yılında Türkiye’deki ilk self-servis bulut bilişim hizmeti olan “Sanal Veri Merkezi” hizmetini sunmaya başlayan KoçSistem, bu alanda da öncü olmuştur. Fiziksel sunucu kullanımına alternatif olan bu hizmet kapsamında, aylık ödemelerle müşterilere bilgi işlem ve depolama kaynakları sunmaktadır. Şirket, teknolojnin gelişimi ve yeni trendler doğrultusunda müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek adına bulut bilişim alanındaki hizmet portföyünü genişletmiş ve bu hizmetleri 2012 yılında Maximus markası altında bir araya getirmiştir.

IDC verilerine göre Türkiye BT Hizmetleri pazar lideri olan KoçSistem, Bilişim 500; Sistem Entegratörü/Hizmet alt kategorisi, Danışmanlık ve Barındırma Yönetim / Bulut Hizmeti Kategorisi’nde birincilikleri elde etmiştir. Uzaktan sayaç okuma ürünü SistemetriKS ile TESİD tarafından düzenlenen Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri’nde finale kalmış, European Business Awards’ta ise Çevre ve Kurumsal Sürdürülebilirlik kategorisinin “Ulusal Şampiyonlar”ı arasında yer almıştır.

2017 yılında Türkiye bilgi teknolojileri sektöründeki 72’inci yılını kutlayan KoçSistem, teknoloji odaklı iş çözümleri ve stratejik iş birlikleriyle hizmet portföyünü genişleterek, %20 oranında büyüme elde etmiştir.

IDC’nin açıkladığı 2017 raporuna göre şirketin kurumsal bulut bilişim hizmetleri markası Maximus, %11 pay ile Türkiye Kurumsal Bulut pazarının önemli oyuncuları arasında yer almaktadır.

Bulut pazarındaki başarısını, Türkiye Bulut Ödülleri’nde “En İyi Ticari Sektör Örnek Vakası” kategori birinciliği ile tescilleyen KoçSistem, Euro Cloud 2013’te ülkemizi temsil etme hakkı elde etmiştir. İK Bulut Bordro Yönetim Hizmeti’ni pazara sunan şirketimiz, bu ürünü ile ayrıca Türkiye’nin ilk insan kaynakları bulut uygulamasını da hayata geçirmiştir.

KoçSistem adına 2012 yılına iz bırakan bir diğer önemli faaliyet ise ilk yurt dışı şirketini Azerbaycan’da kurmuş olmasıdır. KoçSistem, Azerbaycan’da gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda Azerinteltek ve Azerfon gibi Azerbaycan pazarının önde gelen kurumları ile başarılı projelere imza atmış; 2015 yılında da ilk yurtdışı Ar-Ge Merkezini  Bakü’de açmıştır.

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan, e-Fatura alanında “Özel Entegratörlük” iznini ilk alan şirketlerden olan KoçSistem, bu alandaki farklılığını ise ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim sertifikasını alarak ortaya koymuştur. e-Fatura çözümünü bulut mimarisi modeli ile sunan KoçSistem, ayrıca e-Devlet ürün portföyünü; e-Defter ve e-Arşiv ile genişletmeyi sürdürmüştür.

Yönetilebilen güvenlik hizmetleri alanında yaptığı yatırımlarıyla, riskleri önceden saptayıp takibini yapma ve doğru çözümü anında sunabilme kabiliyetini üst seviyeye çıkaran KoçSistem, 2013’te Güvenlik Operasyon Merkezi’ni hizmete açmıştır. Şirket, bu alandaki hizmetlerini uçtan uca adreslerken, farklı şirketlerden alınan tüm hizmetleri tek bir merkezden yönetebilme yetkinliğine ulaşmıştır. Kurumsal risk yönetimi uygulamalarında, Ankara ve İstanbul’da bulunan, uluslararası akreditasyonunu tamamlamış Veri Merkezleri ile pek çok sayıda müşteriye İş Sürekliliği ve Felaket Kurtarma Hizmeti de KoçSistem tarafından sunulmaktadır. KoçSistem, 2015 yılında Zenium Technology Partners ile Türkiye’nin en büyük veri merkezi İstanbul One projesinde işbirliği yaparak uluslararası bir şirket tarafından yapılan en büyük yatırımlarından birini ülkemize kazandırmıştır.  2017’nin Ekim ayında Equinix’in, Zenium’un Istanbul One Veri Merkezi’ni satın aldığını duyurmasının ardından, Istanbul One Veri Merkezi’nin ilk müşterisi ve aynı zamanda iş ortağı olan KoçSistem, bu rolüne Equinix iş ortaklığı ile devam etmektedir.  KoçSistem, büyük hacimlerde toplu alan kiralama ve sistem yönetimi ihtiyacı olan şirketlere, barındırma ve yönetilen hizmet çözümleri sunmaya devam etmektedir.

KoçSistem bankacılık, telekom, perakende, enerji, dayanıklı tüketim, otomotiv, kamu, sigorta ve daha birçok sektörde yer alan müşterilerine sektörlerin iş ihtiyaçlarına yönelik sunduğu proaktif ürün ve servisleriyle, müşterilerinin tedarik zincirinden müşteri deneyimine dek toplam değer zincirini dijitalleştirmektedir.  KoçSistem inovatif çözümleri ve yenilikçi teknolojileri ile sektörleri geleceğe taşımaktadır.

Dünyanın en büyük teknoloji üreticileri ile güçlü stratejik ortaklılar geliştiren KoçSistem; müşterilerinin dijital dönüşüm yolculuğundaki ihtiyaçlarını doğru iş ortakları ile birleştirerek etkin bir ekosistem oluşturmaktadır.

Müşterileri için değer yaratan, pazar odaklı ürün yönetimi yaklaşımı, geleceğe ışık tutan stratejik bakış açısı ve teknolojiye yön veren Ar-Ge ve inovasyon gücü ile KoçSistem yeni dönüşümlere hazırdır!